SURADNJA S GOSPODARSTVOM

  • projektiranje suvremenih formi plovnih i pomorskih objekata
  • testiranje optimiziranih rješenja eksperimentalnim i numeričkim metodama
  • modeliranje i validacija složenih problema iz pomorstvenosti

Regionalni centar služit će kao poligon za razvoj, ispitivanje i usavršavanje znanstvenih i stručnih rješenja za učinkovitije forme plovila, probleme iz marikulture, pomorstvenosti inovativnih rješenja, pitanja tegljenja ili naplavljivanja oštećenih plovila u kontekstu ekologije okoliša i drugo. S obzirom da u Republici Hrvatskoj ne postoji razvojno-istraživačka infrastruktura ovoga tipa, Regionalni centar imat će vodeću ulogu u poticanju razvoja i komercijalizaciji novih tehnologija putem implementacije dostignuća u zainteresiranim gospodarskim subjektima na nacionalnoj razini.

Centar će omogućiti istraživanja i validaciju naprednih modela plovila i s njima povezanih istraživanja na području Hrvatske. Osim za probleme otpora broda i pomorstvenosti, koji su svojstveni brodogradnji, laboratorij se može koristiti za sva druga hidromehanička ispitivanja koja je moguće obaviti u bazenu.

Primjerice, test padanja objekta u more nije nužno povezan uz brodogradnju i može se ispitivati u bazenu. Modeliranje valova nije striktno vezano uz brodogradnju već se dotiče hidrografije i meteorologije. Dodatno je moguće zamisliti ispitivanje ponašanja plivajućih objekata (naplavina, organskog materijala i sl.) na površini vode. Moguće je istraživati sile na usidrene objekte (platforme, vjetroelektrane) što pripada u morsku tehnologiju i drugo…